Teaching English – Primary

Afgelopen oktober hebben de eerste twee groepen leerkrachten van diverse basisscholen in Nederland het Cambridge CELT-P certificaat (Certificate English Language Teaching – Primary) ontvangen. Dit is een nascholingstraject van 10 maanden waarbij leerkrachten zich, in een blended learning opzet, bekwamen in deze specifieke lesmethodiek om kinderen van 6 t/m 12 jaar en vanaf een -0- niveau Engels te leren.

diploma1

‘Met plezier Engels leren’ was de titel van het interview met een van onze cursisten in PrimaOnderwijs. Zij vertelde enthousiast over wat zij geleerd heeft en met hoeveel plezier de kinderen in haar school nu Engels leren. Cambridge English levert de online leerinhouden van de cursus en in de face to face lessen met de ervaren, native-speaker docent van het BSN Language Centre staat de eigen lespraktijk van de cursisten centraal. Daarbij leren ze om op eenvoudige wijze de kinderen in hun groep te laten wennen aan instructie in het Engels en om de hele les van begin tot einde alleen Engels te spreken.

diploma3

Geweldig om terug te horen hoeveel ze ervan geleerd hebben en om te zien hoe de leerkrachten het in praktijk brengen. Ongelooflijk dat men vanuit de regering en onderwijsbeleid verwacht dat leerkrachten dit er maar even ‘naast’ doen, zonder enige training of nascholing in de Engelse taal. Iedere taal heeft zijn eigen specifieke kenmerken en Nederlands geven op de basisschool is echt niet hetzelfde als Engels geven. Kinderen (en leerkrachten) horen vaak Engels op tv of in liedjes, maar dat is niet altijd het meest gewenste taalgebruik en vaak doorspekt met ‘slang’. Of zoals de Britten het heel keurig noemen: ‘pub English’.

Ik kan me nog goed herinneren dat mij op een gegeven moment in mijn carrière gevraagd werd om Engels te gaan geven, met als argument: ‘je hebt Spaans gestudeerd, dat is toch ook een taal?’ En zo is het ook ongeveer voor leerkrachten van de basisschool. Je geeft toch al taallessen, dan doe je Engels er toch even bij? Geen wonder dat de leerkrachten in opstand komen. Er wordt te veel van hen verwacht zonder dat er de nodige ondersteuning tegenover staat. Ga zelf maar eens voor een klas van 30 kinderen staan om hen iets te leren waar je zelf onvoldoende van weet en nog niet voldoende vaardig in bent.

Ik ben zo blij dat we hen kunnen helpen hiermee. Ik gun het iedereen om met plezier Engels te leren; kinderen en leerkrachten!

In September zijn we met de eerste CELT-S (Certificate English Teaching – Secondary) training gestart voor docenten in het Voortgezet Onderwijs.

To be continued….

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s